Er jeg stadig kapitalist.........


Er jeg stadig kapitalist når..... 


jeg er imod dele af "globaliseringen".

Jeg har en ven der arbejder på et firma ejet af en kapital fond. De har lukket et produktionssite i et yderområde i Danmark. Der gik en masse arbejdspladser tabt for Danmark, og hele tiden har mantraet været: "Det gør ikke noget for vi kan finde noget mere produktivt at bruge disse medarbejdere til". Samtidig med dette ville vi skabe en masse produktive arbejdspladser i et andet land, og lave deres kage større. 

Som europæisk samfund ville det gøre os alle rigere. Men er det virkeligt sandhenden, har vi hørt den hele historie.

Baggrunden var at det firma som min ven arbejder for blev opkøbt af en kapital fond. Ofte når firmaer bliver opkøbt af kapitalfonde, bliver der indført rationaliseringer som gør virksomheden mere værd. Men når kapital fonden får købt lidt for dyrt, som de gjorde i min vens firma, så bliver alle sten vendt, og alle muligheder for at tjene penge bliver søgt. Det man konkret gør er at man sætter en masse scenarier op, regner på dem, og vælger de løsninger der giver højest indkomst, uden at tænke over den "sociale" kontrakt som enhver virksomhed har med samfundet. 

I dette tilfælde fulgte man i strømmen på andre virksomheder og "globaliserede" produktionen til Slovenien. Konkret betød det at der blev flyttet 120 arbejdspladser fra et yderområde som ikke har for mange arbejdspladser. 

Man kan blive lidt sentimental og sige at det er synd for de 120 skæbner i den pågældende landsby, men på den anden side, så var det jo fedt for de 120 Slovenere der fik nyt fedt arbejde.     Et eller andet sted er der ikke nogen forskel så hvis det bare gav økonomisk mening. Men det gør det ikke.

De 120 mennesker har de nok samlet set betalt en 30-35 mio i skat årligt til de danske kommuner og den Danske stat. Ved at flytte denne produktion har man derfor fjernet et konkret skattegrundlag på 30-35 mio årligt, samtidig med at lokal samfundet har mistet en masse indtægter i form af kunder i de lokale butikker, bagere, købmænd, tøj forhandlere ect. 

Men hvis det så bare gav mening.....Denne kapital fond havde regnet på sagen. De ville ikke tjene noget ved at udflytte arbejdsplaserne, set over en meget lang periode. De ville have mange omkostninger til flytning, lavere kvalitet af de producerede varer, samt en ændret logistik. Men deres indtjening lå i at sælge bygningen som ligenu er til salg for 21 mio. Det vil sige at firmaet har taget et valg hvor de tjener 21 mio een gang, mod at det danske samfund mister 35 mio årligt i tabte skatteintægter, samt mister en vigtig partner i det lokale næringsliv.....

Jeg syntes faktisk det er sygt...og det er et eksempel på at kapitalen skal reguleres

men jeg vil dog stadig kalde mig kapitalist....

Kommentarer

  1. http://www.nytimes.com/interactive/2012/01/20/business/the-iphone-economy.html?ref=business

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Sæt bæredygtighed på dagsordenen og optimer din værdiskabelse